Скандалният нов закон на Тексас, който забранява абортите след шестата седмица

...
Скандалният нов закон на Тексас, който забранява абортите след шестата седмица
Коментари Харесай

Първи дела срещу лекар от Тексас, извършвал аборти

Скандалният нов закон на Тексас, който не разрешава абортите след шестата седмица на бременността продължава да буди несъгласия. Той влезе в действие на 1 септември и дава право на всяко лице - от щата или другаде - да съди лекари, които правят аборт след шестата седмица на бременността. Законът въпреки всичко не предвижда жените, получили процедурата, да бъдат съдени, само че на прицел са медиците.

Известният като Senate Bill 8 или  " Закон за сърдечния темп "  забранява прекратяването на бременността след откриването на това, което борците против абортите назовават ​​сърдечен темп на плода. Нещо, което съгласно медицинските управляващи е подвеждащо.

По всичко проличава, че първата цел на строгото законодателство в Тексас е доктор Алън Брейд, който практикува медицина от близо 50 години. Той призна, че е нарушил новото предписание за абортите и написа за Washington Post, че е направил аборт на жена, която е била в ранните стадии на бременността си, само че " оттатък новата граница на щата ". Бивши юристи в Арканзас и Илинойс заведоха каузи против него през вчерашния ден.

" Действах, тъй като имах обвързване да се грижа за тази пациентка, както действам за всички пациенти, и тъй като тя има фундаментално право да получи тази грижа ", написа доктор Брейд.

" Напълно разбрах, че може да има правни последствия, но желаех да се уверя, че Тексас няма да се откаже от опитите си да предотврати този искрено неконституционен закон. "

Оскар Стили, някогашен юрист в Арканзас, който излежава в домакински арест 15-годишна федерална присъда за данъчни измами, съобщи, че е решил да заведе делото, откакто е прочел становището на доктор Брейд. Самият той не е срещу аборта, само че е решен да принуди съда да ревизира законността на новото законодателство.

В изявление за организация " Ройтерс " Стили е безапелационен, че новите ограничавания нарушават конституционните права на дамите. Второ дело е заведено от Фелипе Гомес от Илинойс, който се разказва като " просител за правото на избор "  в делото и твърди, че законът е " противозаконен и при написването, и при използването ".

Д-р Брейд не е коментирал правосъдните каузи - първите известни законови оспорвания на закона, който е един от най-ограничаващите в страната.

" Законът за сърдечния темп "  беше подписан от републиканския губернатор Грег Абот през май. Той влезе в действие, откакто Върховният съд не отговори на незабавна тъжба от извършващи аборти лекари и клиники. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън осъди като " невиждана офанзива против конституционните права на дамите " отхвърли на съда да обезсили действието на закона.

Законът постанова възбраната на аборт с необикновен метод: дава право на всеки частен жител да съди всеки, който " подкрепя и прави "  незаконни аборти. 

Хората, които сполучливо осъдят доктор или клиника, или даже таксиметров водач, закарал дамата до клиниката за аборт, ще получат най-малко 10 000 $.

Ще им бъдат възобновени и всички правосъдни такси и легални разноски към делото. Критиците на крайната мярка, като Американския съюз за цивилен свободи, обявиха, че това оставя отговорността за налагането на закона върху физически лица, а не на локални или държавни чиновници, като това може да докара до  " ловци на глави ".

Какво е отношението на американците към правата на аборт?

Абортът от дълго време е един от най-спорните обществени проблеми в Съединени американски щати. Въпреки това анкети от Центъра за изследване  " Pew " демонстрират, че съвсем шест от 10 американци имат вяра, че абортът би трябвало да бъде изцяло или най-малко в множеството случаи законен.

Този процент остава релативно постоянен през последните две десетилетия, само че маскира партизанското разделяне: единствено 35% от републиканците поддържат тази позиция, подчертава BBC.

В закостенял Тексас социологическо проучване показа, че съвсем половината от гласоподавателите на щата подкрепят забраната на абортите след шестата седмица от бременността.

 
Намериха " малка врата " в закона, забраняващ абортите в Тексас
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР